Σχέδιο πάτσγουορκ: Τρίγωνα από Μισό Τετράγωνο (ΤΜΤ)

trigwna_introΜαθητές και μαθήτριες του patchwork είστε έτοιμοι; Το σημερινό μας μάθημα από τη Μάνια Χατζηιωαννίδη είναι πάλι λίγο θεωρητικό, αλλά απολύτως απαραίτητο για να μας δώσει έμπνευση και ιδέες για να φτιάχνουμε τα δικά μας έργα. Στο σημερινό μάθημα η δασκάλα μας θα μας δείξει πώς φτιάχνουμε στοιχεία με τρίγωνα και πώς τα τοποθετούμε. Το κουδούνι χτήπησε!

Στο σημερινό μάθημα θα δείξουμε πώς φτιάχνουμε στοιχεία με τρίγωνα και πώς τα τοποθετούμε. HST (Half Square Triangles) είναι η ορολογία τους στα Αγγλικά, δηλαδή Τρίγωνα από Μισό Τετράγωνο (ΤΜΤ).

Το να κάνουμε σχέδια με τρίγωνα είναι τόσο μα τόσο εύκολο και έχει κι έναν τρόπο που πριν ξεκινήσω το πάτσγουωρκ ούτε καν πέρναγε από το μυαλό μου. Τι κάνουμε: Παίρνουμε δύο τετράγωνα του ίδιου μεγέθους και τα καρφιτσώνουμε καλή με καλή. Τραβάμε με το χάρακα κι ένα μολύβι μια γραμμή στη μια διαγώνιο.

trigwna_01
Στη συνέχεια, με το χάρακά μας υπολογίζουμε με βάση τη διαγώνιο αυτή το περιθώριο ραφής μας (0,75 εκατ. ή ¼”) και τραβάμε πάλι μια γραμμή από τη δεξιά πλευρά. Κάνουμε το ίδιο και από την αριστερή πλευρά της διαγωνίου. Πάμε τώρα στη μηχανή μας και ράβουμε πάνω στη δεξιά και αριστερή από τη διαγώνιο γραμμή. Δείτε στη δεξιά φωτογραφία το περιθώριο ραφής (0,75 εκατ.)

trigwna_02
Αν έχετε υπολογίσει με βάση το ποδαράκι που χρησιμοποιείτε ήδη το περιθώριο ραφής σας και όταν έχετε ήδη εξασκηθεί λίγο, θα μπορείτε να ράβετε έχοντας μόνο την κεντρική γραμμή – διαγώνιο (δεξιά φωτογραφία). Προσοχή όμως, το σχέδιο αυτό χρειάζεται εξαιρετική ακρίβεια.

Με τον κόφτη μας ή το ψαλίδι κόβουμε πάνω στη διαγώνιο, ανοίγουμε και ιδού:

trigwna_03

Τα αρχικά μας τετράγωνα μεταμορφώθηκαν σε μικρότερα πάλι τετράγωνα που αποτελούνται όμως από δυο τρίγωνα το καθένα. Στο σημείο αυτοί ορισμένοι τα σιδερώνουν. Εγώ το αποφεύγω, γιατί ξεχειλώνουν λίγο, ειδικά με τον ατμό. Πρώτα ανοίγω τη ραφή όσο καλύτερα μπορώ με το νύχι μου (finger pressing) και τα φέρνω στη μορφή που βλέπετε δίπλα. Με το ψαλίδι κόβετε τα «αυτάκια» που περισσεύουν.

Ενώνουμε ανά δύο, όπως έχουμε δείξει και σε προηγούμενα μαθήματά μας και στη συνέχεια ενώνουμε τα ζευγάρια προσέχοντας οι ραφές από την πίσω πλευρά να μην είναι από την ίδια μεριά (δεξιά φωτογραφία)

trigwna_04
Το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου ένωσης είναι το πολύ γνωστό και διαδεδομένο σχέδιο pinwheel (ανεμόμυλος):

trigwna_05
Δείτε και τι γίνεται αν δεν προσέξαμε ιδιαίτερα την ακρίβεια στην ένωση. Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Ξηλώνουμε με το ξηλωτήρι μας και ξαναράβουμε.

trigwna_06
Πάμε τώρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα αυτά τα στοιχεία μας, εκτός από τους ανεμόμυλους. Στο blog modalissa.blogspot βρήκα αυτή την εικόνα που νομίζω τα λέει όλα:

trigwna_07Δείτε πόσες δυνατότητες έχουμε να τοποθετήσουμε τα ΤΜΤ μας και φανταστείτε πόσα δευτερεύοντα σχέδια δημιουργούνται κάθε φορά. Αν τώρα προσθέσουμε και χρώμα, καταλαβαίνετε γιατί λατρεύω το πάτσγουωρκ. Μπορεί δυο άνθρωποι να ξεκινήσουν με τα ίδια υφάσματα, να χρησιμοποιήσουν τα ίδια στοιχεία, πχ ΤΜΤ, το τελικό αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα διαφέρει, αν τα ενώσουμε διαφορετικά.

Ας δώσουμε σε ορισμένα από αυτά και ονοματεπώνυμο (οι φωτογραφίες από το quilting.about.com):

Friendship-Star-Quilt-Block
Άστρο της φιλίας
Friendship star
Eccentric-Star-Quilt-Block
Εκκεντρικό αστέρι
Eccentric star
Flock-of-Geese-Quilt-Block
Κοπάδι από χήνες
Flock of geese
double_pinwheel
Διπλός ανεμόμυλος
Double pinwheel
grape-basket-quilt-block
Καλάθι με σταφύλια
Grape basket
Birthday-Cake-Quilt-Pattern
Τούρτα γενεθλίων
Birthday cake
kings_crown
Κορώνα του βασιλιά
King’s crown
boats1-var-block
Καραβάκι
Boat

Νομίζω ότι το μάθημα αυτής της εβδομάδας έδωσε αρκετή τροφή στη φαντασία σας…

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *