Σχέδιο πάτσγουορκ: Εγγλέζικο πάτσγουωρκ με χαρτί

english_patchwork_introΦτάσαμε αισίως και στο 12ο μάθημα των δωρεάν μαθημάτων πάτσγουωρκ από το Ftiaxto.gr και τη Μάνια Χατζηιωαννίδη! Και αυτό το μάθημα είναι ένα από τα αγαπημένα μας! Ο λόγος για τον αγγλικό τρόπο κατασκευής ενός πάτσγουωρκ με κομμάτια χαρτί. Μπορεί να είναι πιο χρονοβόρος, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ακριβές. Αλλά ας αφήσουμε τη δασκάλα μας να μας τα πει από την αρχή!

“Η τεχνική που θα δείξουμε σήμερα είναι από τις παλαιότερες και χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες. Ένα από τα παλαιότερα Αμερικανικά παπλώματα που έχει διασωθεί είναι το Saltonstall quilt, που χρονολογείται στα 1704 και έχει ακόμα μέσα τα κομματάκια του χαρτιού που είχαν χρησιμοποιηθεί και ήταν από καταλόγους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ του 1701 (The Quilters Ultimate Visual Guide-Ellen Pahl).

Το είδος αυτό του πάτσγουωρκ ίσως είναι χρονοβόρο, αλλά είναι και αυτό που μπορείτε να έχετε μαζί σας όπου πάτε, μια και γίνεται με το χέρι. Βεβαίως και μπορείτε να το δουλέψετε και στη μηχανή, αλλά αυτό θα το δείξουμε άλλη φορά.

Πρόκειται, λοιπόν, για πάτσγουωρκ που κάνουμε χρησιμοποιώντας για πατρόν κομματάκια από χαρτί που μας βοηθούν να δώσουμε σχήμα στο ύφασμα.

Τα κομματάκια πρέπει να έχουν σχήματα που να μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους χωρίς να αφήνουν κενά. Τα πιο συνηθισμένα είναι εξάγωνα, τρίγωνα, ρόμβοι:

english_patchwork01
Το αποτέλεσμα που μας δίνει ο συνδυασμός των σχημάτων αυτών, τα οποία συνδυάζονται και μεταξύ τους, αρκεί, όπως είναι αυτονόητο να έχουν πλευρές στο ίδιο ακριβώς μέγεθος, είναι ιδιαίτερα ακριβές, δεδομένου ότι το χαρτί βοηθάει ώστε το ύφασμα να μη χάνει καθόλου το σχήμα του.

Με τα σχήματα αυτά μπορούμε να φτιάξουμε είτε ολόκληρο πάπλωμα, είτε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ομάδες, όπως θα δούμε σε αυτά που θα κάνουμε σήμερα, που μπορούμε να τις απλικάρουμε πάνω σε άλλο ύφασμα.

Δείτε για παράδειγμα αυτό το πάπλωμα από το «we shall sew» blog (αριστερή φωτογραφία). Τα εξάγωνα έχουν χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ως στοιχεία απλικαρισμένα. Το αποτέλεσμα είναι ένα modern quilting, δηλαδή ένα μοντέρνο πάπλωμα (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά).

Δείτε πώς έχουν τοποθετηθεί τα εξάγωνα στη δεξιά φωτογραφία (blog «Sewhomegrown»). Εχουν ραφτεί σε ομάδες, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από μια σειρά λευκών εξαγώνων (Η φωτογραφία είναι από το Διεθνές Φεστιβάλ Quilting στο Τόκυο).

english_patchwork02
Και στις δύο παρακάτω φωτογραφίες, με τα εξάγωνα έχουν δημιουργηθεί ομάδες-ροζέτες και στη συνέχεια έχουν απλικαριστεί πάνω σε ένα μαξιλαράκι για τις καρφίτσες και σε ένα παπλωματάκι αντίστοιχα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο quilting που έχει γίνει με το χέρι (φωτογραφίες από το blog “nana company”). Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τεχνική είναι σαν να το αποζητάει το καπιτονάρισμα στο χέρι.

english_patchwork03
Στην επόμενη πάλι φωτογραφία, τα εξάγωνα έχουν ραφτεί σε δυο σειρές και έχουν απλικαριστεί πάνω σε μια τσάντα της Amanda Jenings. Το αποτέλεσμα είναι πολύ φίνο.

english_patchwork04
Πάμε τώρα να δούμε πώς γίνονται αυτά τα μικρά κομματάκια. Ας ασχοληθούμε με τα εξάγωνα και ό,τι δείξουμε γι’ αυτά ισχύει και για τα υπόλοιπα σχήματα.

Πρώτα ο παραδοσιακός τρόπος:

Σχεδιάζουμε πάνω σε ένα χαρτόνι ή σε ένα σκληρό πλαστικό ένα εξάγωνο στο τελικό μέγεθος που θέλουμε να βγει το σχήμα μας. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Το μέγεθος καθορίζεται από το μήκος της κάθε πλευράς. Αν δηλαδή δούμε σε ένα πατρόν ότι πρέπει να κάνουμε εξάγωνα 3 εκατοστών ή 2”, σημαίνει ότι αυτό θα είναι το μέγεθος της κάθε πλευράς.

english_patchwork05
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε το πλαστικό μας πατρόν και μεταφέρουμε πάνω σε ένα χαρτί τόσες φορές το σχέδιο αυτό, όσα και τα εξάγωνα που θέλουμε τελικά να φτιάξουμε. Τα κόβουμε:

english_patchwork06
Τώρα ο πιο εύκολος και σύγχρονος τρόπος:

Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση http://incompetech.com/graphpaper/hexagonal/ μπορείτε να τυπώσετε ό,τι μέγεθος εξαγώνου θέλετε. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλα sites και με τα άλλα σχήματα. Τυπώνουμε όσες σελίδες θέλουμε και δυστυχώς τη χαρτοκοπτική δεν τη γλυτώνουμε. Κόβουμε και καταλήγουμε στο παραπάνω ίδιο αποτέλεσμα.

english_patchwork07
Εάν βέβαια θέλετε να κόψετε από μονοκόμματο ύφασμα τα κομμάτια σας, τότε μπορείτε να κάνετε το εξής:

english_patchwork08
Κόβετε λωρίδες από το ύφασμα με φάρδος όσο είναι το ύψος των εξαγώνων συν το περιθώριο ραφής. Καρφιτσώνετε επάνω τα εξάγωνα (στο σχέδιο είναι τα μπλε) και κόβετε με το χάρακά σας και το στρογγυλό κόφτη πάνω στις κόκκινες διακεκομμένες γραμμές. Σίγουρα πιο γρήγορο.

Η συνέχεια είναι κοινή και για τους δύο τρόπους. Τοποθετείτε τα χαρτάκια σας πάνω στο ύφασμα με τρόπο ώστε να υπάρχει ένα περιθώριο ραφής γύρω-γύρω. Αν θέλετε μεγάλη ακρίβεια, φροντίζετε το περιθώριο αυτό να είναι ομοιόμορφο σε κάθε πλευρά. Μπορεί να είναι 0,5 εκατοστό (1/4”) ή και παραπάνω ή και λιγότερο αν δε σας φτάνει το ύφασμα. Μην ξεχνάτε ότι το είδος αυτό πάτσγουωρκ επιτρέπει την εκμετάλλευση όλων των κομματιών που μας περισσεύουν από δω κι από κει. Άρα λοιπόν περιθώριο τόσο όσο να μπορούμε να δουλέψουμε. Καρφιτσώνουμε τα χαρτάκια και κόβουμε το ύφασμα.

english_patchwork09
Στο σημείο αυτό ανοίγω παρένθεση και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η δασκάλα μου, η Μυρτώ Βλασσοπούλου με έμαθε σωστά. Δηλαδή να αφήνω ¼” (γιατί το μάθημα γινόταν σε ίντσες) περιθώριο ραφής ομοιόμορφα. Απλώς, εγώ αυτοσχεδιάζω, προκειμένου να μπορώ να εκμεταλλεύομαι και το παραμικρό κομματάκι ύφασμα. Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζουμε:

Κάνουμε έναν κόμπο στην κλωστή μας και περνάμε τη βελόνα μας. Διπλώνουμε το ύφασμα στην μια πλευρά.

english_patchwork11english_patchwork11
Διπλώνουμε και στην ακριβώς διπλανή πλευρά και στερεώνουμε τη γωνία ράβοντας μια δυο βελονιές. Πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στην επόμενη γωνία και κάνουμε το ίδιο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλες τις γωνίες.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό (παρακάτω φωτογραφία). (Στη δική μου βέβαια περίπτωση που δεν είμαι διόλου επιμελής σε ό,τι πρόκειται να κρυφτεί.) Μιλάω βέβαια για το περιθώριο ραφής που δεν είναι ίσιο, γιατί τα κομματάκια του υφάσματος που χρησιμοποίησα ήταν μικρά- μικρά. Όταν τα κόβετε σε ένα κομμάτι ύφασμα μεγάλο, όπως είπαμε και παραπάνω, σίγουρα μπορείτε να ρυθμίσετε καλύτερα το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό είναι ένα σημείο που δε χρειάζεται να σας αγχώνει μια και αυτή είναι η πλευρά που δε φαίνεται.

Κάνετε το ίδιο για όλα σας τα κομμάτια που θα πρέπει να είναι κάπως έτσι από την καλή μεριά.

english_patchwork12english_patchwork13
Πάμε τώρα να τα ενώσουμε: Βάζουμε δυο εξάγωνα καλή με καλή και με πολύ – πολύ μικρές βελονιές αρχίζουμε να ενώνουμε. Ίσως σε κάποια σημεία να χρειαστεί να τσαλακώσετε ένα κομμάτι λίγο για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε την πλευρά.

Όταν ενώσετε όλα τα κομμάτια μεταξύ τους, θα έχετε μια ροζέτα, αν αυτό είναι το σχήμα που έχετε επιλέξει. Βγάζετε προσεκτικά τα χαρτάκια από πίσω και τα κρατάτε στην άκρη, για να μη χρειαστεί να ξανακάνετε χαρτοκοπτική. Το πολύ – πολύ, αν έχουν τσαλακωθεί, τα πατάτε με το σίδερο (εννοείται χωρίς ατμό).

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε, καταλαβαίνετε ότι είναι άπειροι. Ειδικά δε αν συνδυάσετε και τα σχήματα μεταξύ τους…

english_patchwork14Και θυμηθείτε, τα εξάγωνα είναι τόσο εθιστικά. Δείτε αυτή τη φωτογραφία από το Fiberosity και αφήστε τον εαυτό σας να ονειρεύεται τι θα μπορούσε να φτιάξει αν αυτό το κουτί ήταν δικό σας.

english_patchwork15

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Σχέδιο πάτσγουορκ: Εγγλέζικο πάτσγουωρκ με χαρτί”

  1. [quote name=”ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ”]πανέμορφη δουλειά και ωραία ιδέα άλλα έχω μια απορία εάν πλυθεί τι γίνετε με το χαρτί ? όταν πλυθεί μέσα στο πλυντήριο θα χαθεί ?[/quote]

    Αν ξαναδιαβάσεις το μάθημα, θα δεις ότι τα χαρτάκια τα βγάζουμε και τα κρατάμε για να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Παλαιότερα βέβαια, τα άφηναν μέσα, όπως φαίνεται και από το Salltonstall quilτ, για το οποίο γράφω στην εισαγωγή.

  2. πανέμορφη δουλειά και ωραία ιδέα άλλα έχω μια απορία εάν πλυθεί τι γίνετε με το χαρτί ? όταν πλυθεί μέσα στο πλυντήριο θα χαθεί ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *