Πλέξιμο με μύλους πλεξίματος (knitting mill)
Για το πλέξιμο με τα τελάρα πλεξίματος μιλήσαμε… τώρα μένει να πούμε κάποια πράγματα και για το πλέξιμο με μύλους πλεξίματος! Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες!
Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας για τα τελάρα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το πλέξιμο με τις βελόνες δεν τους πάει ιδιαίτερα και προτιμούν τα looms ή και αντίστοιχα τους μύλους πλεξίματος.
Οι μύλοι πλεξίματος κρατούν την ταπεινή καταγωγή τους από τα παλιά μυλαράκια πλεξίματος (spools), τα οποία κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα. Παίρνουν το όνομά τους από τη λέξη spool, κουβαρίστρα γιατί επάνω σε μια μεγάλη ξύλινη κουβαρίστρα κάρφωναν 4 καρφιά και με αυτό έπλεκαν το κορδόνι (i-cord).
Αυτοί οι μύλοι ήταν και ο τρόπος για να διδάξουν στα παιδιά τα πρώτα βήματα στο πλέξιμο και γι΄αυτό παραδοσιακά έχουν ζωγραφισμένα επάνω τους και διάφορες φατσούλες, μανιτάρια κτλ.
Τέτοιους μύλους θα βρεις σήμερα με 4, 6 ή και 8 καρφιά για να φτιάξεις διαφορετικό πάχος κορδονιού.
Αντίστοιχα, έχει κυκλοφορήσει και μύλος πλεξίματος με μανιβέλα και βαρίδια, ο οποίος κατασκευάζει μέτρα κορδονιού στο πι και φι. (φωτό εισαγωγής)
Με την ίδια λογική φτιάχτηκαν και κυκλοφορούν και οι μύλοι πλεξίματος με μανιβέλα, αλλά περισσότερα δοντάκια (μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι). Κάθε εταιρία έχει κυκλοφορήσει τον δικό της, αλλά σε γενικές γραμμές δεν πολυδιαφέρουν σε δυνατότητες.
Παρά το τι μπορεί να νομίζει κανείς, οι μύλοι πλεξίματος ή πλεκτομηχανές πλέκουν εκτός από σωληνοειδή αντικείμενα (σκουφιά, λαιμοί, γκέτες κτλ) και ίσια πλεκτά (με μια ρύθμιση που επιτρέπει τα δοντάκια της μηχανής αντί να γυρίζουν γύρω γύρω να πηγαίνουν μπρος και πίσω). Μάλιστα σε κάποια video που έχουμε δει μπορείς να φτιάξεις με τις πλεκτομηχανές αυτές ακόμη και πουλόβερ.
Κάθε μηχανή αναγράφει αναλυτικά πόσα δόντια διαθέτει και άρα τι μέγεθος πλεκτό μπορεί να παράξει. Να θυμίσουμε βέβαια οτι στα πλεκτά υπάρχει και η μαγεία της συναρμολόγησης, οπότε μπορείς με μια πλεκτομηχανή να πλέξεις κομμάτι κομμάτι ακόμη και ολόκληρη κουβέρτα.
Κλείνοντας να θυμίσουμε οτι σε όλα τα είδη πλεξίματος (με βελόνες, βελονάκι, μετα δάχτυλα, τα χέρια ή τα looms) ισχύει ο χρυσός κανόνας που λέει “περί ορέξεως κολοκυθόπιτα”. Τον κάθε πλέκτη τον βολεύει/ χαλαρώνει/ εξυπηρετεί (συμπλήρωσε ό,τι νομίζεις) διαφορετικός τρόπος και είδος πλεξίματος. Οπότε εάν δεν δοκιμάσεις ο ίδιος δεν θα ξέρεις και τα γούστα σου.
Εάν θέλεις να δεις τις δικές μας περιπέτειες με τους μύλους ρίξε μια ματιά στα:
Οι φωτογραφίες είναι από τα SkacelKnitting, Amazon.co.uk, loritimesfive.blogspot.gr, club.chicacircle.com, AmericanKnitter
[quote name=”anthi”]an thelo na kano mikrotero kaskol apo tous 40 pontous den ginete……?alla kai mexri tous 40 pou ftano se merika shmia h sthn akrh arxizei kai ksilonete stis akres idika exo zalistei den mporo na to katafero me tipota eno to stroggulo mia xara…kai sta video den kanoun kati diaforetiko gia na po oti kati den kano kala[/quote]
Όταν αλλάζεις κατεύθυνση, κράτα το νήμα τεντωμένο.
Σε βίντεο άλλης μάρκας που είδα στο youtube, είχαν κάτι stoppers που τα έβαζαν πάνω στα “δόντια”, ώστε να σταματά πιο πριν. Ίσως να μπορείς να αυτοσχεδιάσεις φτιάχνοντας κάτι παρόμοιο – χωρίς βέβαια να σπάσεις τη μηχανή 😉
http://www.youtube.com/watch?v=9XhrBrvTCic
an thelo na kano mikrotero kaskol apo tous 40 pontous den ginete……?alla kai mexri tous 40 pou ftano se merika shmia h sthn akrh arxizei kai ksilonete stis akres idika exo zalistei den mporo na to katafero me tipota eno to stroggulo mia xara…kai sta video den kanoun kati diaforetiko gia na po oti kati den kano kala
[quote name=”anthi”]to isio to kaskol pos ginete????[/quote]
Η μηχανή έχει ένα κουμπάκι στο πλάι όπου “κλειδώνει” για να πλέξεις ίσιο αντί για κυκλικό κομμάτι. Ουσιαστικά χρησιμοποιείς τους 40 από τους 44 πόντους της μηχανής, όταν φτάσεις στο τέλος, γυρίζεις την μανιβέλα ανάποδα οπότε έτσι πλέκεται το ίσιο κομμάτι.
to isio to kaskol pos ginete????
polu wraio fainetai..alla ti allo mporeis na ftiakseis me th plektomhxanh??