Βασικές Βελονιές: Καρίκωμα

Ένα από τα πράγματα που μας δυσκόλεψε πολύ όταν ξεκινάγαμε να ράβουμε ήταν η μυστήρια ορολογία που για κάποιο λόγο θεωρείται οτι τη γνωρίζουν όλοι, ακόμη και εάν δεν ξέρουν να ράβουν ούτε ένα κουμπί. Άσε που το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο γιατί εμείς μάθαμε να ράβουμε με αγγλικά βιβλία, οπότε χαθήκαμε στη μετάφραση των όρων. Με αφορμή τον μήνα ραπτικής αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν οδηγό βασικών όρων για να σε βοηθήσουμε να βγάλεις άκρη. Ξεκινάμε με το καρίκωμα.

Καρίκωμα (overlocking, overedging, serging) = βελονιές που χρησιμοποιούμε για να μην ξεφτάνε οι άκρες των υφασμάτων μας. Θα το βρεις και ως συνώνυμο της λέξης επιδιορθώνω. Χρησιμοποιείται και ως ρήμα, καρικώνω.

Υπάρχουν 3 τρόποι για να καρικώσεις τις άκρες των υφασμάτων σου: με κοπτοράπτη (πολύ επαγγελματικό αποτέλεσμα), με τη ραπτομηχανή σου και με βελονιές στο χέρι.

Εάν έχεις κοπτοράπτη μάλλον ξέρεις πως ακριβώς λειτουργεί και πως να καρικώνεις τα υφάσματά σου. Στους κοπτοράπτες θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο μας.

Τι μπορείς να κάνεις εάν δεν έχεις κοπτοράπτη…

1. Καρίκωμα στη ραπτομηχανή

Ο πιο κλασικός τρόπος για να καρικώσεις στη ραπτομηχανή σου είναι η βελονιά ζιγκ ζαγκ (zigzag stitch). Είναι μια από τις βελονιές που διαθέτει η πλειοψηφία των ραπτομηχανών. Ανάλογα με το ύφασμα που θέλεις να καρικώσεις θα πρέπει να ρυθμίσεις και το μήκος και το φάρδος της βελονιάς. Εμείς σου προτείνουμε να κάνεις αρκετές δοκιμές σε ένα δείγμα από το ύφασμα που θέλεις να καρικώσεις για να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γενικά μπορείς να ακολουθήσεις τον κανόνα που λέει οτι όσο πιο πολύ ξεφτάει το ύφασμά σου, τόσο φαρδύτερες πρέπει να είναι οι βελονιές και τόσο μικρότερη η απόσταση ανάμεσά τους. Συμβουλέψου τις οδηγίες της μηχανής σου.

Ένας επίσης κλασικός τρόπος για να αποφύγεις να ξεφτίσει το ύφασμά σου είναι το ρέλι (ρέλιασμα).

Για το ρέλι και το ρέλιασμα έχουμε φτιάξει ξεχωριστά άρθρα που θα βρεις στις ενότητες Υλικά & Εργαλεία ραπτικής και Βασικές Τεχνικές αντίστοιχα.

Όπως μάθαμε πρόσφατα, με διαφορετικά ποδαράκια στη ραπτομηχανή σου μπορείς να καρικώσεις ακόμη πιο εύκολα! Δες το άρθρο που φτιάξαμε για τα ποδαράκια των ραπτομηχανών.

2. Καρίκωμα στο χέρι

Υπάρχουν 3 δημοφιλείς τρόποι για να καρικώσεις με βελονιές στο χέρι.

WhipStitch
Ο πρώτος είναι με λοξές βελονιές ή ριχτή/ανεβατή βελονιά (whipstitch) όπως είναι γνωστή. Η βελονιά αυτή γίνεται από αριστερά προς τα δεξιά και είναι πολύ εύκολη όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Για να μη σου γυρίζει η άκρη, καλό είναι να μη σφίγγεις πολύ την κλωστή σου. (φωτογραφία από το dmc-threads.com)

blanketstitch
Ο δεύτερος τρόπος για καρίκωμα στο χέρι είναι η βελονιά φεστόνι (blanket stitch) η οποία είναι και διακοσμητική βελονιά και πολύ αγαπημένη. Είναι πολύ πιο ανθεκτική και μπορείς να την κάνεις όσο πυκνή ή αραιή θέλεις. Μάλιστα εάν είσαι αρχάριος και θέλεις να έχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα βοηθάει να σημαδέψεις πρώτα στο ύφασμά σου με ένα μολυβάκι και ένα χάρακα τα σημεία στα οποία θα μπαίνει η βελόνα σου (π.χ. ανά ένα εκατοστό, ανά μισό εκατοστό κτλ). το φεστόνι ράβεται από αριστερά προς τα δεξιά.  (φωτογραφία από το dmc-threads.com)

Tailors_buttonhole_stitch
Τέλος, ο τρίτος τρόπος για να καρικώσεις το ύφασμά σου στο χέρι είναι η βελονιά της κουμπότρυπας (buttonhole stitch) η οποία πήρε το ονομά της γιατί χρησιμοποιείται για να σταθεροποιήσει τις κουμπότρυπες. Μοιάζει αρκετά με το φεστόνι με τη διαφορά οτι δημιουργείται ένας κόμπος στο τελείωμα της κάθε θηλιάς που κάνεις και είναι αρκετά πυκνή, ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει πολύ με αυτό του κοπτοράπτη. Δες το σχεδιάγραμμα για να σε βοηθήσει. (φωτογραφία από τη Wikipedia)

 

 

Φωτογραφία εισαγωγής από το www.sew4home.com/

Κράτα το

Κράτα το

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

13 σχόλια στο άρθρο “Βασικές Βελονιές: Καρίκωμα”

  1. όταν ράβουμε παιδικό πανωσέντονο, και θέλουμε να το κεντίσουμε από ποιά πλευρά πρέπει να γυρίσω τις άκρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *