Οι αρχαιότερες πλεκτές κάλτσες του κόσμου
Είναι γεγονός οτι από μικρό παιδί με συγκλόνιζε οτιδήποτε είχε σχέση με την αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία (και δεν εννοώ μόνο την ελληνική…). Μάλιστα πολύ πριν μπώ στην εφηβεία μου όταν με ρωτούσαν τι θα γίνω όταν μεγαλώσω απαντούσα αρχαιολόγος! (αυτό ήρθε μετά το μπαλαρίνα…) Όταν άρχισα λοιπόν να ασχολούμαι με το πλέξιμο πάντα είχα το μικρόβιο του να μάθω περισσότερα για αυτή την τέχνη και πως αυτή κάνει την εμφάνισή της στο βάθος των αιώνων…
Πριν από μερικές ημέρες άρχισα να διαβάζω ένα μυθιστόρημα σχετικά με το πλέξιμο…δεν θα σας αποκαλύψω ακόμα τον τίτλο του…θα κάνετε λίγο υπομονή να το τελειώσω για να το ανεβάσω στο Ftiaxto. Μέσα λοιπόν στο κείμενο μια από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει οτι το αρχαιότερο δείγμα πλεξίματος που έχουμε βρει είναι ένα ζευγάρι κόκκινες κάλτσες από την αρχαία Αίγυπτο (3ος – 4ος αιώνας) οι οποίες εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου…
Τι ήταν να διαβάσω αυτή την πρόταση…αμέσως έκλεισα το βιβλίο και έτρεξα στον υπολογιστή μου για να δω αυτές τις κάλτσες… είναι γεγονός οτι έψαξα αρκετά έως πολύ για να τις εντοπίσω…Και αυτό γιατί ενώ το βιβλίο έλεγε οτι ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού άρχισα να βρίσκω στοιχεία οτι είναι στο Λούβρο και τελικά τις βρήκα στα αρχεία του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου.
![]() |
![]() |
Μαζί με τις κάλτσες αυτές που βλέπετε στη φωτογραφία βρήκα και έναν ολόκληρο θησαυρό από άλλα περίφημα δείγματα πλεξίματος που έχουν διατηρηθεί στους αιώνες μέχρι και τις ημέρες μας, καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για όσους μιλούν αγγλικά και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του πλεξίματος.
Φωτογραφικό αρχείο πλεξίματος του Victoria & Albert Museum
Μάθημα ιστορίας του πλεξίματος από το Knitty.com
Θα συνεχίσω το ψάξιμο και για άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του πλεκτού και εύχομαι να βρώ και περισσότερα σχετικά με την χώρα μας…
Ελίνα, καλημέρα!
Είχα σκεφτεί αρκετές φορές να σου γράψω για το συγκεκριμένο μουσείο του Λονδίνου. Στη συλλογή του έχει πολλά κεντήματα από τα ελληνικά νησιά, κυρίως από Κυκλάδες, που τα “πήραν” μαζί τους οι περιηγητές. Επίσης, έχει πολλές δαντέλες ίδιας προέλευσης.
(Μ’ αρέσει που οι ορίζοντές μας ανοίγουν….Τρελαίνομαι!!!)